Gewrichtklachten, Reuma, Artrose, RSI
Wanneer een van de onderdelen van een gewricht beschadigd raakt, kun je last van gewrichtsklachten krijgen. Een gewricht kan op verschillende manieren beschadigd raken. Hieronder staan een aantal oorzaken beschreven.
- Verstuiking: Als je een verkeerde beweging maakt, worden de gewrichtsbanden verder uitgerekt dan ze gewend zijn. Er ontstaan dan scheurtjes in de gewrichtsbanden.
- Overbelasting: Ook wanneer je een gewricht te lang of te intensief gebruikt, kan het beschadigd raken. RSI is hier een voorbeeld van.
- Artrose: Bij artrose wordt het kraakbeen dat aan de uiteinden van de botten zit dunner. Daardoor bewegen de botten minder soepel langs elkaar en kan er gewrichtspijn ontstaan.
- Ontstekingen in het gewricht: Een gewricht kan op meerdere manieren ontstoken raken. Bijvoorbeeld door een infectie met bacteriën of een auto-immuunziekte die de gewrichten aantast. Bij auto-immuunziekten valt je afweersysteem onderdelen van je eigen lichaam aan. Voorbeelden zijn: reumatoïde artritis, jicht en de ziekte van Bechterew.
- Hormonale disbalans bij vrouwen in de overgang (arthralgia). De ernst van deze gewrichtsklachten kan toenemen naarmate de overgang vordert. De klachten nemen toe in de eerste jaren na menopauze en nemen merendeels ook weer af aan het eind van de overgang.
- Levensstijl en voeding kan invloed hebben op het lichaam. Wanneer voedsel wordt verteerd, blijven er ( afhankelijk van het soort voedingsproduct ) resten over, de zuren en basen. Deze twee zijn complementair aan elkaar en het hoort in balans te zijn. Door levensstijl en verkeerde voeding kan er verzuring optreden wat gewrichtsproblemen kan geven.